Arneve » Specials » Zelf muziek schrijven

Tips bij het schrijven van muziek

Tips bij het schrijven van muziek Je eigen muziek schrijven, deze live ten gehore brengen, opnemen en een hit scoren. Welke muzikant wil dat nou niet? Leuk, maar waar begin je als je geen band hebt of gewoonweg alles zelf wil doen? Een redelijke tot goede beheersing van het instrument, en/of muzikale basiskennis is allereerst belangrijk, maar daarna ben je vrij om de songwriting aan te pakken zoals jij dat zelf wil. Dit proces, zoals zovele processen, kent echter geen vast beginpunt of stappenplan, waardoor een lage productiviteit op de loer ligt en creativiteit onbenut blijft. Een steuntje in de rug in de vorm van een leidraad kan daarom van pas komen.

Doel van deze special

Deze special heeft als doel een leidraad te bieden aan de beginnende songwriter door informatie te verstrekken over belangrijke begrippen, technieken en tips die bij het componeren van pas komen. Het uitgangspunt hierbij is dat de creativiteit van de muzikant niet onbenut mag blijven, waardoor er ook aandacht wordt besteed aan het stimuleren van de creatieve geest.

Van idee tot volwaardig nummer

Een zekere basiskennis op het gebied van instrumentbeheersing en/of muziektheorie is aan te raden, waarin vooral tekst, melodie en ritme belangrijke basisaspecten zijn. Heb je deze aspecten (enigszins) onder controle, dan kun je je gaan verdiepen in het beginnen van een liedje, welke tot stand kan komen op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon gaan spelen en zingen, maar je kunt ook beginnen met een melodie, ritme of akkoordprogressie.

Als je een beginnetje of een aantal losse ideetjes hebt, kun je deze vervolgens verwerken tot een volwaardig nummer. Dit doe je door structuur en dynamiek aan te brengen. Met structuur wordt de opbouw van een muziekstuk bedoeld, en bestaat uit bijvoorbeeld een intro, drie coupletten, twee refreins en een outro. Onder dynamiek wordt het verschil in 'kracht', volume en tempo verstaan, wat kan zorgen voor meer spanning in de muziek.

Zodra de basis van het liedje geschreven is, kun je jezelf afvragen of het spannend en catchy genoeg is. Is dit niet het geval en ben je nog ontevreden, dan kun je melodieën, ritmes en akkoorden aanpassen of toevoegen. Je bouwt hiermee als het ware het muziekstuk uit en brengt de versieringen aan. Je stelt jezelf hierbij altijd de vraag hoe je zélf wil dat het klinkt, en hoe je jouw muziek kan laten hangen in het hoofd van de luisteraar. Een hulpmiddel dat hierbij van pas kan komen, is het programma Guitar Pro, die het mogelijk een hele compositie gemakkelijk uit te schrijven, zonder een instrument te hoeven opnemen of zelfs te kunnen bespelen. Het is hiermee tevens mogelijk om eenvoudig wijzigingen in het muziekstuk aan te brengen, instrumenten of 'lagen' toe te voegen aan de compositie, en de hele compositie direct terug te luisteren.
Zelf muziek schrijven: Wat je vooraf moet weten

Zelf muziek schrijven: Wat je vooraf moet weten

Je eigen popmuziek schrijven/componeren en daarna opnemen, welke muzikant wil dat nou niet? Leuk, maar waar begin je als je geen band hebt of gewoonweg alles zelf wil doen? Uiteraard is een zekere tec…
Zelf muziek schrijven: Hoe begin je een nummer?

Zelf muziek schrijven: Hoe begin je een nummer?

Je eigen popmuziek schrijven/componeren en daarna opnemen, welke muzikant wil dat nou niet? Leuk, maar waar begin je als je geen band hebt of gewoonweg alles zelf wil doen? Vraag het een aantal muzika…
Zelf muziek schrijven: Structuur en dynamiek

Zelf muziek schrijven: Structuur en dynamiek

Het is voor veel muzikanten een bekend probleem: je hebt een idee of melodie, maar geen idee hoe je deze kunt uitbouwen en verwerken tot een nummer. Structuur en dynamiek zijn belangrijke begrippen bi…
Zelf muziek schrijven: Maak je muziek spannend en catchy

Zelf muziek schrijven: Maak je muziek spannend en catchy

Soms komt het voor dat een nummer in principe voltooid is, maar dat het nog niet 'af' voelt. Het kan dan zijn dat het nummer niet genoeg blijft hangen in het hoofd van de luisteraar, of dat het nog te…
Zelf muziek schrijven: Componeren met Guitar Pro

Zelf muziek schrijven: Componeren met Guitar Pro

Men heeft vaak nog de illusie dat popmuziek op zolderkamertjes met de gitaar op schoot tot stand komt, en hoewel het eerstgenoemde kan kloppen, gebeurt dit tegenwoordig lang niet altijd meer met de gi…
Gepubliceerd door Arneve op 04-03-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shrude